Wanneer zijn de meeste mensen jarig?

Wanneer zijn de meeste mensen jarig?

Wanneer vieren de meeste mensen hun verjaardag?

 

Volgens onderzoekers van de Harvard University is 

16 september de meest voorkomende verjaardag ter wereld. De meeste baby’s zijn op deze dag geboren. Ze zetten de gegevens in een grafiek en zien dat veel baby’s in de zomer en herfst geboren worden. 

 

Nederland

Als we alleen al naar Nederland kijken, is er weer een dag waarop de meeste mensen hun verjaardag vieren: 25 september. Op die dag vieren 50.000 Nederlanders hun verjaardag. Viert u uw verjaardag eerder in het jaar? Dat kan waar zijn, want 10 april is de tweede belangrijkste dag.

Op 25 september blazen bijna 50.000 Nederlanders kaarsen uit. Dit is de dag waarop de meeste mensen hun verjaardag vieren. De tweede plaats is 10 april, maar ook 15 april, 3 mei en 5 mei zijn “populair”.

Volgens het CBS, dat de cijfers op een rijtje heeft gezet, zijn er nog steeds problemen met de vraag of dit echt de populairste dagen zijn. Als je kijkt naar de absolute aantallen van de populairste verjaardagen, zul je zien dat 1 juli eigenlijk de populairste dag is. Maar dat is niet helemaal eerlijk, aldus het CBS. 

 

Als het niet bekend is in welke maand of jaar

Als het niet bekend is in welke maand of jaar iemand is geboren, bijvoorbeeld omdat hij hier uit een ander land is gekomen, is de standaardinstelling 1 juli. 

Als de geboortedatum van een persoon niet bekend is, maar de maand, dan wordt deze op de eerste dag van die maand geregistreerd. Maar, zegt het CBS, dagen als 5, 10, 15, 15, 15, 15, 20 of 25 zijn ook populair. 

 


Iedereen die in Nederland geboren is, heeft natuurlijk geen keuze. Deze cijfers zijn dus het meest betrouwbaar. En dit toont aan dat het einde van september het populairst is. Bijna alle dagen aan het eind van deze maand staan in de top tien, inclusief 25 september. Veel mensen vieren ook hun verjaardag op 2, 3 en 7 mei. 

 

Maar wat zijn de minst populaire verjaardagen? 

Natuurlijk op 29 februari, want er is maar één verjaardagsfeestje per vier jaar. Toch zijn er nog steeds ongeveer 10.000 mensen die hun verjaardag vieren. Daarnaast scoren Kerstmis en Nieuwjaar aanzienlijk minder. Dit komt ook omdat er geen geplande leveringen zijn. 

De oorsprong en reden waarom verjaardagen worden gevierd.

 

En zijn er mensen, cultuur of religie die verjaardagen niet vieren.

De overgrote meerderheid van de historici is het erover eens dat de oorsprong van een viering rond een verjaardag ongeveer in het jaar 3000 v. Chr. dateert, waarbij ze de Egyptenaren als voorlopers van deze traditie aanduiden, hoewel wat oorspronkelijk niet elk jaar van het leven van een persoon werd gevierd, maar werd geteld vanaf het moment dat een farao werd gekroond. 

 

Van daaruit werd elk jaar een herdenking gehouden met een mystieke en occulte symboliek. 

Tegelijk met het jubileum werd aan alle arbeiders een feestelijke viering toegekend en er werden enkele faustafeesten gehouden die draaide om de figuur van de farao en die werden uitgevoerd met als doel de soevereine welvaart, een lang leven te wensen en de slechte geesten van hem af te schrikken, omdat men ervan overtuigd was, dat de dood op zo’n dag kwam om zijn ziel te stelen.

 

In de loop der eeuwen zijn andere volkeren en culturen gewend geraakt aan het vieren van een soort lijfrente of verjaardag (vaak vanwege het astrologische karakter dat de ceremonie kreeg). 

Babyloniërs en oude Grieken breidden de vieringen uit naar hun godheden, en brachten hulde aan hen en initieerden de traditie van het serveren van een taart (in die tijd een taart op basis van bloem, granen en honing) die rond zou moeten zijn als de Maan, in de overtuiging dat deze satelliet een van de meest invloedrijke in hun leven was. 

Het waren de Grieken die ook kaarsen rond de taart toevoegden, die niet werden uitgeblazen zoals vandaag de dag gebruikelijk is, maar door henzelf moeten worden geconsumeerd. 

Hoe langer het duurde om te doven, hoe meer welvaart voor die godheid en zijn onderdanen.

 

 

 

Een van de meest vereerde goden op deze manier was Artemis (dochter van Zeus en Leto en zus van Apollo) en godin in de Griekse mythologie, onder andere van geboorten. 

 

Mogelijk was dat het punt waarop de vieringen voor de verjaardag ook naar een deel van de bevolking verhuisden, maar vooral bij aankomst in het oude Rome, waar de Romeinen de geboortedatum van hun keizers begonnen te vieren en uiteindelijk werden uitgebreid naar consuls, senatoren (alleen mannen) …..

 

 

Opgemerkt moet worden dat de verschijning van het christendom maakte het beschouwd als een heidense traditie en stond niet de viering van verjaardagen, maar wat deze nieuwe religie herdacht (in zijn oorsprong) was de verjaardagen van de datum van de dood van Jezus Christus, de apostelen, heiligen en martelaren (vandaar dat er nu enkele religies die de viering van verjaardagen te verbieden, zoals het geval is van Jehova’s Getuigen).

 

Toen in de vierde eeuw de kerstening van de Romeinse samenleving door keizer Constantijn de Grote en paus Julius begon, besefte ik dat het niet alleen genoeg was om een heidense maaltijd te vervangen door een christelijk feest, maar ook om concessies te doen en onder hen was het toegeven van de viering van de jaren vanaf de geboorte, omdat dat een nieuw feest kon introduceren dat de kerst of geboorte van 

Jezus was (oorspronkelijk gevierd op 6 januari, samenvallend met de Driekoningen van de Magiërs en vervolgens verplaatst naar 25 december, hoewel het bewezen is dat een dergelijke datum niet historisch samenvalt met de geboorte van de Messias).

De evangelisatie van de volkeren van Midden-Europa tijdens de Middeleeuwen bracht christelijke tradities met zich mee en onder hen was al de viering van de verjaardag.

En het was in wat we vandaag de dag kennen als Duitsland waar in plaats van het plaatsen van de kaarsen rond de taart werden geplaatst en begon de gewoonte van het uitblazen van de kaarsen (vooral omdat als ze werden verbruikt was bederven het snoep).

De traditie van het vieren van verjaardagen werd aangepast en aangepast aan de nieuwe tijden door de eeuwen heen, waarbij de gewoonten van andere volkeren (zoals het trekken van de oren, oorspronkelijk uit het Oosten) of zingen om de jarige te eren. 

Echter, voor een groot aantal mensen die hun verjaardag vieren en alle parafernalia die hen vergezellen wordt beschouwd als een daad van bijgeloof (het feit van het denken aan een wens alvorens de kaarsen uit te blazen en of het zal worden toegekend of niet, afhankelijk van of je ze uitblaast in één keer).

Verjaardagstradities uit de hele wereld. We bespreken hieronder tien.

1. Gelukkig jaar in Vietnam

Vietnam doet het een beetje anders, want iedereen viert zijn verjaardag op Nieuwjaarsdag, of Tet, en niet individueel volgens de dag van zijn geboorte. Hiermee kunt u uw verjaardagsfeestje delen met een heel land op Tet en een jaar aan uw leeftijd toevoegen, ongeacht uw werkelijke verjaardagsdatum.

Kinderen in het bijzonder worden gefeliciteerd en krijgen op de ochtend van Tet een rode envelop met daarin “lucky money” of li xi van hun ouders.

Chuc Mung Sinh Nhat!

2. Meel bedekt in het Caribisch gebied

In een aantal regio’s van het Caribisch gebied en meestal in Jamaica, kunt u verwachten dat elk van uw verjaardagen gevierd wordt door uw hele lichaam in overvloedige hoeveelheden meel te laten bedekken door vrienden, familie en willekeurige waarnemers.

Om het nog interessanter te maken, worden de pechvogels zelfs eerst in water gedrenkt en geweekt om er zeker van te zijn dat het meel moeilijk te verwijderen is.

Een gelukkige verjaardag!

Confetti ballonnen

 

 

3. Kwade clown in Zwitserland

De derde inzending moet een van de vreemdste maar ook engste tradities ter wereld zijn waar je misschien wel iets over wilt weten.

Verrassend genoeg wordt dit in Zwitserland en meer in het bijzonder in de stad Luzern steeds gebruikelijker. Ouders huren een boosaardige clown in die de jarige of het meisje gaat bestelen en kwellen, voordat hij of zij met een taart op het gezicht eindigt voor veel geluk.

Dit is allemaal bedoeld om gezondheid en geluk te brengen aan de speciale iemand, zij het op een onheilspellende manier, zoals de clown zal soms overgaan tot stengel en bel hun slachtoffer op hun telefoon voor een paar dagen voor het sluiten met de taart.

Viel Glück zum Geburtstag!

4. Gezicht in de taart in Venezuela

Als je in Venezuela bent, kun je verwachten dat mensen hun verjaardag vieren en dan hun gezicht in de taart krijgen wanneer ze de kaarsen uitblazen. Net als vele andere tradities over de hele wereld symboliseert dit gebaar een wens van liefde, lachen en geluk voor het komende jaar.

Toch is er een beetje vaardigheid nodig om ervoor te zorgen dat de kaarsen uit staan of goed gepositioneerd zijn om de veiligheid te garanderen.

¡Feliz cumpleaños! ¡Hoy Es Tu Dia!

5. Smashing cakes in de VS

Voortbordurend op de trend om de verschillende mogelijke manieren om verjaardagstaarten te gebruiken, komt een moderne spin uit de VS. U zult zien dat ouders extra taarten bakken voor hun kinderen om te vernietigen, te breken en te gooien en laat hen zo veel puinhoop te maken als ze willen op hun speciale dag.

Hoewel de nieuwe traditie is ontworpen voor kinderen, zou men kunnen beargumenteren dat het ook voor volwassenen net zo leuk zou zijn.

Happy Birthday!

6. Bumped in Ierland

In het Verenigd Koninkrijk en meer in het bijzonder in Ierland is het een ritueel om de jarige ondersteboven te houden en zijn of haar hoofd op de grond te stoten. Het is begrijpelijk dat de praktijk zeldzamer wordt naarmate je ouder wordt, want je kunt verwachten dat je één keer per jaar wordt gestoten.

Soortgelijke tradities bestaan over de hele wereld, waar in plaats van hobbels op het hoofd, krijg je een klap op de rug plus één voor geluk in Schotland en daadwerkelijke trappen in de kont in India.

arabische-verjaardag-thema

 

7. Oorlellen trekken in Hongarije

Nummer zeven is over de hele wereld gebruikelijk en wordt beoefend om geluk en een gelukkig leven te wensen, net als in de eerder genoemde Ierse traditie. Het Hongaarse ritueel is bijzonder charmant omdat je na de opening van de cadeautjes kunt verwachten dat alle aanwezigen aan je oorlellen trekken terwijl je een liedje zingt dat vertaald wordt als “God zegene je, moge je lang leven zodat je oren je enkels bereiken”.

Praten over in je oren zijn.

Boldog szuletes szuletes napot!

 

 

8. Het vegen van de voorste treden van het stadhuis in Duitsland

In sommige regio’s van Duitsland bestaat een lange traditie, waarbij alleenstaande mannen van 30 jaar oud nodig zijn om de voorste treden van het stadhuis of de kerk schoon te vegen. Het idee is om te laten zien hoe goed u uw huis schoon en opgeruimd kunt houden voor potentiële partners en de traditie dicteert ook dat u niet mag vertrekken totdat u door een dame wordt gekust.

Bovendien kun je verwachten dat je Duitse vrienden je ondeugend in verlegenheid proberen te brengen en puin op je te gooien terwijl je je probeert te laten kussen om uit de amusante beproeving te geraken.

Alles Gute zum Geburstag!

9. Het raken van de Piñata in Mexico

Een beroemde Mexicaanse verjaardagstraditie voor kinderen bestaat uit het ophangen van een Piñata (een kleurrijke en versierde container, vaak gemaakt van papier-maché, stof of aardewerk en gevuld met snoep en klein speelgoed) voordat de geblinddoekte verjaardagsjongen of -meisje hem met een stok probeert te raken.

Het spreekt voor zich dat de snoepdouches die hieruit voortvloeien veel plezier zullen opleveren voor iedereen die de viering bijwoont, en niet alleen voor de kinderen.

¡Feliz cumpleaños! ¡Felicidades en tu día!

 

10.  Neusvet in Canada

Een traditie die zelfs in Canada zelf nog wat onduidelijk is, is het ritueel om de nietsvermoedende jarige jarige te overvallen en zijn of haar neus in te smeren met boter of een andere vette substantie voor veel geluk. De redenering achter deze gecoördineerde inspanning is om je te glad te maken voor enige negativiteit of pech om je in het komende jaar te pakken te krijgen.

U kunt echter zien hoe leuk dit zeker zou zijn, ongeacht de rechtvaardiging.

Hartelijk gefeliciteerd met uw verjaardag! – Bonne fête à toi!

Tot slot

Het is aan jou hoe je je verjaardag wil vieren.

Waarschijnlijk wel mooi & gek, maar niet pijnlijk…hihihi.

Sluit Menu