9 voorbereiding tips voor je verjaardag

9 voorbereiding tips voor je verjaardag

Voorbereiding verjaardag

Bereid een verjaardag goed voor, je kan natuurlijk altijd vooral voor de bekende taart kiezen. 

Maar later op de avond wil je ook hapjes en drankjes. Een verjaardag is ook vaak  een samenkomst en een manier om vrienden om te laten zien dat je hun ook heel dankbaar bent.

Want hoe vaak spreek je familie en vrienden? Meestal of vaak op verjaardagen.

Maak ‘t een keer wat geks van en vier je verjaardag uitbundiger.  Ook op niet jubileum verjaardagen kan je verjaardag toch wat groter aanpakken dan normaal.

Want eerlijk gezegd weet je nooit hoe het volgende jaar gaat verlopen dit moet een gelukkig moment zijn.

Met het vieren van je verjaardag kan je laten zien dat je dierbaren heel erg waardeert omdat ze heel graag dichtbij je leven wil hebben.

verjaardag hapjes en laat je gasten op hun gemak voelen

Maak aparte verjaardag hapjes zodat ook je familie en vrienden een moment van ontspanning hebben.

Want op andere momenten gaat iedereen weer bezig met routine van het leven. Ze zullen op andere dagen weer terug geworpen worden op een dagelijkse werkzaamheden.

We zijn voorbereid dat je misschien al leuke muziek klaar hebt staan als de avond wat langer wordt. 

Vergeet niet dat de verjaardag naast de vakantie iets is waar heel veel mensen uitkijken. Zullen ze leuk vinden om andere familieleden maar ook jouw vrienden weer even te spreken.

Mooie versiering van een verjaardag zijn essentieel om je gasten bij binnenkomst om juiste stemming en sfeer te brengen.

Hiermee laat je zien dat je ook heel erg waardeert dit kan je verzorgen door een buffet-tafel mooi in te richten en een mooi thema te nemen.

Bedenk al een paar dagen voor je verjaardag welke gasten er komen en van welke leeftijden ze zijn en of er ook kinderen aanwezig zijn.

Tel je aantal gasten al op voorhand, zodat je weet hoeveel verjaardag hapjes en hoeveel drankjes je nodig zult hebben.

Zodat zodat je tijdens het feestje alle tijd hebt en ook jij als gastheer/gastvrouw om iedereen weer even te spreken.

Vergis je niet dat dit bij heel veel verjaardagen dit niet goed wordt ingeschat en jezelf fulltime bezig bent je gasten te serveren.

Dat is immers zeer zonde, gezien je bedenkt dat de voornaamste redenen waarom je gasten komen eigenlijk is om de jarige te spreken.

—-

Meestal wil je je verjaardag vieren met veel vrienden en genieten dat ze al jarenlang om je heen zijn. 

Je moet in ieder geval het gevoel geven dat iedereen zeer welkom is en dat je dankbaar bent dat zij in je leven zijnj en je weer een jaar verder bent. 

Misschien heb je een zwaar jaar achter de rug met alle voor- en tegenspoed. Want t leven is niet altijd vanzelfsprekend gemakkelijk. 

Zo kan je afgelopen jaren ziektes overwonnen hebben of kan verlies van een baan hebben meegemaakt.  Familie en vrienden kunnen je daarin meestal goed steunen. 

Leg jezelf ook niet op om alles te perfect doen, bedenk dat de meeste gasten het leukste vinden om iedereen te spreken.

In plaats van hoogstaande culinaire creaties te zien, waardoor ze het wellicht jammer vinden jou helemaal niet gesproken hebben. 

Soep is vaak een goeie oplossing om veel van je gasten aan te bieden zonder dat je te lang in de keuken hoeft te staan.

verjaardag hapjes

Overweeg het volgende:

Verdeel eventueel verjaardag hapjes over de verschillende periodes tijdens je verjaardagsfeestje. 

Bedenk ook goed dat sommige van je gasten, hele afstanden kunnen afleggen om naar je verjaardag toe te komen. 

Zij zullen waarschijnlijk op een eerder moment terug naar huis moeten reizen. 

Als je dan zelf te druk bent met hapjes en drankjes tussen serveren loop je kans niet tot nauwelijks gesproken te hebben. Dit is iets wat jezelf wellicht wil voorkomen.

 Zorg ervoor dat je minimaal 2 of 3 uur voor de aankomst van je gasten, je verjaardagstaart alvast klaar te zetten glazen of bekers neer te zetten.

En eventueel een begin hebt gemaakt van de verjaardag hapjes die we gaan.

Ook is het slim om tijdig de verjaardags versiering op te hangen  aan te brengen.  

Kies een bepaald thema voor je verjaardag, zo wordt de verjaardag wat kleurrijker en anders dan anders.

Zo voorkom je stress op het laatste moment.

Het mooiste is om een kleur en samenstelling doortrekken in al jouw verjaardag versiering,

Combinatie kleuren die goed werken zijn bijvoorbeeld:

 • Zilver en wit

zilver-witte-ballonnen

 • Zwart en goud

 

 • Groen en geel

 • Blauw en groen

 

 • Rose en zilver

 • Bordeaux rood en Rose goud

 • Paars en blauw

 • Oranje en Zwart

 • Rood en geel

 • Blauw en rood

 • Paars en wit

 

Hou rekening met locatie en bedenk hoeveel gasten je kan ontvangen, bedenk ook welke drankjes ze zullen drinken. 

Heb je naast bier en wijn ook genoeg frisdrank? Of wordt het een verjaardagsfeestje waarbij je ook cocktails wil maken:

http://www.elbuddhacocktails.com/recipes/

https://bols.com/nl/cocktail-recepten

Als je ijskast wellicht niet groot genoeg is denk eraan om ergens bijvoorbeeld een emmer met ijs te plaatsen of een koelbox te gebruiken.

Op deze manier heb je altijd genoeg koude drankjes. En zo voorkom je ook dat iedereen je ijskast gaat gebruiken. 

 

De gewoonte van het vieren van verjaardagen

Een idee dat me al vele jaren kwelt uit eenvoudige nieuwsgierigheid: waar kwam de gewoonte van het vieren van de verjaardagen van mensen vandaan? Hoe werd het in het begin gevierd? Wat waren de dorpen die die die traditie begonnen? 

Het eerste wat ik ontdekte, tot mijn verbijstering, en hopelijk ook tot de uwe, is dat deze traditie, die modern lijkt en door kooplieden is uitgevonden, bijna zo oud is als de mensheid. Hij werd geboren tussen de heidense religies voor Jezus en had in het begin de oppositie van het christendom, die er veel moeite voor deed. En ik dacht precies het tegenovergestelde.

Maar laten we niet overhaast te werk gaan, laten we beginnen bij het begin en gaan door delen.

 

Kaarsen, magie en demonen.

Een andere reden tot verbazing: veel van de gewoonten die mensen vandaag de dag in acht nemen bij het vieren van een verjaardag – zoals het feliciteren van een jarige, hem een geschenk brengen of een liedje zingen.  

Gaan terug naar de beginjaren van het leven in de maatschappij, naar het begin van de  geschiedenis.

Verschillende van deze gewoonten, die men nog steeds beoefent, komen uit de domeinen van de magie, hekserij en primitieve religies. 

Bijvoorbeeld, de handeling van het aansteken van kaarsen rond een taart werd geboren met als doel om de jarige te beschermen tegen de stengels van de demonen en zorgen voor zijn gezondheid en welzijn voor één jaar.

Juist om deze redenen,  beschouwd als voor vierhonderd jaar dat de viering van de verjaardag was een heidense ceremonie eigenlijke van tovenaars. Pas in de vierde eeuw van onze tijd accepteerde de kerk de viering van 25 december als de dag van Christus’ geboorte.

Het waren de Duitse katholieken die een traditie hebben uitgevonden die nog steeds in stand wordt gehouden: evenveel kaarsen op de taart zetten als het aantal jaren dat gevierd wordt, maar in de beginjaren werd er één kaars aan toegevoegd, groter dan de andere, die “levenslicht” werd genoemd, een eerbetoon aan Jezus.

De christelijke weigering om de verjaardag te vieren klonk zo sterk dat in de vroege tijden de verjaardag van een heilige in de kalender niet die van zijn geboorte was, maar die van zijn dood,  “het vlees sterft en in de geest voor God geboren wordt”, zoals gezegd werd.

Een van de meest diepgewortelde overtuigingen in de wereld, zelfs in culturen zo verschillend als Japan, Zweden en Nederland. Is dat de jarige drie wensen maakt voordat hij de kaarsen dooft. 

Als je ze allemaal in één keer uitblaast/dooft, worden je wensen binnen een jaar vervuld. 

Om dat te laten gebeuren is er onder de volkeren van het oude Rusland echter nog een voorwaarde: dat hij dan een hapje uit de taart neemt.

In sommige Afrikaanse dorpen vieren ze nog steeds de eerste verjaardag van een kind door zoutkorrels en aluin op de vloer van hun huis te strooien, omdat dat de geest van het schepsel volgens de geloofsovertuiging zal vullen met vrede en rust.

Er zijn zoveel extravaganties in deze wereld dat de Spanjaarden de gewoonte hebben om de oren van het jarige één keer per jaar te trekken voor elk jaar dat het wordt uitgevoerd.

In sommige landelijke gebieden van de Verenigde Staten is de zaak nog erger: je krijgt net zoveel wimpers als je in je verjaardag krijgt. 

En in de Dominicaanse Republiek denken ze dat het goed geluk is om de jarige nat te maken.

Chinese noedels

Volgens wat ik in boeken en nieuwsgierige documenten heb kunnen vaststellen, zijn de Chinezen een van de mensen die het meest uiteenlopende manieren om verjaardagen te vieren bewaren. Ik vond er één die me met mijn mond open liet vallen, en ik merk dat het een manier is om het te zeggen: degene die viert moet, met zijn mond open, een bord met super lange noedels eten, maar zonder ze te kauwen. Wat ze niet zeggen is hoeveel van hen zijn gestorven in de poging.

Ook in het Verre Oosten hebben de Vietnamese boeren een traditie die meer dan tweeduizend jaar teruggaat: 

geen van hen viert hun verjaardag op de dag van hun geboorte, maar op Nieuwjaarsdag. Kunt je zich voorstellen hoeveel je zou moeten besteden als je duizend vrienden had? 

De waarheid is dat toen de gewoonte van het vieren van verjaardagen begon, alleen verjaardagen van koningen en keizers werden gevierd. 

De Duitsers waren de eersten die dit feest uitbouwden tot alle mensen, en in het begin werden alleen kinderen gevierd.

Verjaardag met applaus

De manieren van vieren zijn zo oneindig, dat er op verschillende plaatsen zelfs uit vreugde geklapt wordt. De manier waarop het eigenlijk hoort.

In sommige landelijke gebieden van Schotland en Ierland worden kinderen gevierd door met de voeten te gaan staan en ze ondersteboven te keren. 

Daarna tikken ze zachtjes op de vloer voor elk jaar dat ze geserveerd krijgen terwijl hun dierbaren glimlachen en applaudisseren. Mensen zeggen dat het geluk brengt. Brits Canadezen hebben deze traditie geërfd.

In Bolivia dragen meisjes die vijftien jaar worden een lang wit kleding als teken van zuiverheid & reinheid. In de vissersdorpen van Jamaica is er daarentegen een zeer niet-benijdenswaardige gewoonte: 

degenen die hun feest vieren zijn van top tot teen bedekt met meel. Ik kan me voorstellen dat de arme man of vrouw de hele dag niest.

De piñata

Na zoveel raadplegingen, opzoekingen, opzoekingen, opzoekingen en onderzoeken, is er geen twijfel mogelijk: de meest verbreide van de verjaardagstradities die er vandaag de dag in de wereld bestaan, hoe verschillend de culturen en mensen ook zijn, is de piñata.

Colombianen vieren het overal in het land, van de bergen tot de zee of op de vlakten. 

Ik herinner me een paar jaar geleden, op het hoogtepunt van de extravagante leven van  drugshandelaren, waren er ware verhalen over verjaardagspiñata’s die niet langer snoep en  poppen bevatten, maar televisies en  dollar biljetten. Bedenk maar wat er gebeurt wanneer zo’n TV op iemands hoofd valt…..

Na zeshonderd jaar zijn historici het er niet over eens of de piñata Aziatisch of Amerikaans is.

Marco Polo

Sommigen beweren dat Marco Polo, de onvermoeibare Italiaanse reiziger, het in het begin van de 14e eeuw in China ontdekte en het samen met de spaghetti terug naar Europa bracht.

Maar, andere onderzoeken bevestigen dat het eerste nieuws over het bestaan komt uit de XV eeuw, toen, onlangs ontdekt Amerika, de Spaanse veroveraars vonden dat de Azteekse Indianen van Mexico de feesten van hun goden opknoping potten met modder om ze te breken met een stok gevierd.

De oude schrijvers van Indië vertellen dat de Spaanse broeders die de inboorlingen kwamen evangeliseren, de piñata gebruikten als een aantrekkelijke bron om hun religieuze lezingen te geven.

Happy Birthday to You

Het beroemdste lied ter wereld is Happy Birthday to You geworden, dat in het Nederlands bekend staat als “fijne verjaardag”. 

Het werd samengesteld door twee onderwijzers uit de Verenigde Staten, de zusters Mildred en Patricia Smith, in 1893, 126 jaar geleden. 

Ze deden dit enkel en alleen om hun leerlingen het in de klas te laten zingen. Telkens wanneer een van hun klasgenoten 18 jaar werd. En vandaag de dag is het vertaald in alle talen.

Vele jaren zijn verstreken, veel gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, veel gebruiken zijn inmiddels veranderd en veel water is onder de bruggen van het universum sinds de tijd dat de eerste christenen de verjaardagsviering als een uitvinding van tovenaars en heidenen verwierpen. 

Ik vergat u te vertellen dat de Joodse patriarchen voor Christus, die het Oude Testament schreven, ook beweerden dat deze feesten strategieën van de duivel zijn om het begrip van de mensen te verdoezelen.

Tot slot

Tot slot wil ik u vertellen over een van de meest verbazingwekkende vormen van viering in de wereld. 

Tot een paar jaar geleden, in kleine steden aan de oevers van de Rijn in Duitsland, werd op de dag dat een enkele man 30 jaar oud werd, gedwongen om de straten van zijn dorp te vegen, terwijl vrienden voor hem bezaaid lagen. 

Het doel was om de meisjes te laten zien dat hij in staat was het huis goed schoon te maken en dat het de moeite waard was om met hem te trouwen.

verjaardag-decoratie-idee
Sluit Menu